Educație financiară

Proiect: Educație financiară pentru toți copiii.

Peste 56% dintre români consideră că lipsa educaţiei financiare duce la dificultăţi în rambursarea obligaţiilor de plată, arată un studiu multicultural realizat de grupul Kruk în Polonia, România, Cehia şi Slovacia. Potrivit respondenţilor din cele patru ţări, responsabilitatea pentru pregătirea financiară ar trebui să revină familiei şi şcolii.

Totuşi, majoritatea locuitorilor din ţările din Europa Centrală crede că sistemul de învăţământ ar trebui implicat în predarea cunoştinţelor financiare. De remarcat este faptul că 16% dintre români menţionează că această educaţie poate fi inclusă în programele de învăţământ preşcolare.

Sondajul mai indică faptul că băncile şi alte instituţii financiare, inclusiv societăţile de recuperare de creanţe, ar trebui să fie responsabile pentru educarea publicului cu privire la aspectele financiare.

image
image

Continutul proiectului si activitatile specifice.

Elaborarea și editarea unui Ghid de educație financiară pentru copii.

Acest ghid de educatie financiara are rolul de a familiariza copiii cu diferite concepte si denumiri din domeniu finaciar. Acest ghid se va distribui in scolile si liceele iesiene atat din mediu urban dar si din mediu rural.Unele dintre activitatile specifice ce se vor desfasura va sunt prezentate sumar mai jos :

  • 1) Exerciții de recunoaștere și asociere de valuta cu zona sau tara corespunzătoare
  • 2) Exerciții de identificare a rolului banilor;
  • 3) Identificarea situațiilor în care se poate realiza schimbul de bunuri prin mijlocirea banilor;
  • 4) Exemplificarea actelor de schimb în care au fost implicați;
  • 5) Analizarea situațiilor în care se pot economisi bani, descrierea mijloacelor de economisire utilizate în familie,etc.
  • 6) Jocuri de rol "La librărie", "La banca", “La amanet”;
  • 6) Identificarea modalităților de gestionare a banilor (experimentarea rolului de mic întreprinzător care gestionează o afacere prin prezentarea acesteia în fața colegilor). Ce sunt instituțiile de credit: ce sunt băncile? Ce sunt casele de amanet?

Realizarea unui concurs județean de compuneri cu tematica “De ce și cum pot economisi bani?”